Del 22 de novembre al 8 de desembre de 2018 Alternatilla Jazz In Mallorca Festival torna per tercer any consecutiu i en aquesta ocasió posa el punt de mira al jazz polac:
Polònia ès el país convidat.
Dues setmanes i mitja de festival amb una itinerància per 12 municipis de l’illa.
Un cartell amb un total de 30 activitats: 18 al programa paral·lel amb 12 concerts didàctics i 6 tallers de formació, més els 12 concerts oficials amb destacats protagonistes de l’escena jazz internacional, nacional i local.
Un cartel con un total de 30 actividades : 18 en el programa paralelo con 12 conciertos didácticos y 6 talleres de formación, más los 12 conciertos oficiales con destacados protagonistas de la escena jazz internacional, nacional y local.
Des del moment en el qual va sorgir la iniciativa de crear el festival de jazz i dotar-lo d’una identitat pròpia, vàrem tenir clar que un dels principals objectius havia de consistir a promoure l’intercanvi cultural entre músics de l’aparador de jazzistes mallorquins i artistes d’altres països i territoris. I,al mateix temps, apropar el públic insular als directes i als corrents musicals de qualitat que sonen a les millors sales, teatres i festivals europeus.
Si el 2016, any en què neix el festival, creàrem un enllaç entre Holanda i Mallorca i, en la segona edició, de 2017, el pont es va crear amb Noruega i la seva vibrant escena de música jazz, el 2018 dirigim la mirada cap al centre d’Europa: Polònia és el país d’origen dels músics internacionals convidats en aquest tercer any del Festival.
MARCIN WASILEWSKI TRIO
IRENE REIG VIEWS QUINTET
REIG+SZYMON+CUENCA+MOLL
SZYMON MIKA TRIO
TONI VAQUER SEXTET
KINGA GLYCK TRIO
GLYCK+DERLAK+NAVARRO+MARÍ
AGA DERLAK TRIO
PERE NAVARRO QUINTET
ANTONIO SERRANO QUARTET
SERRANO+TORRES+BUJOSA+TEROL
MYRCZEK & TOMASZEWSKI
Concert didàctic: “FEMME JAZZ”: REIG-BUJOSA-TEROL
Taller: “EDUCACIÓ DEL RITME”: JOAN TEROL AMIGÓ
Alternatilla Jazz in Mallorca 2018 repeteix en la seva fórmula els elements que ens han donat una identitat pròpia i ens diferencien d’altres iniciatives existents:
• Un programa on preval la qualitat del producte per damunt del que és comercial. Els artistes amb els quals treballam basen la seva feina en la independència creativa, la llibertat d’una creació allunyada de les imposicions de la indústria musical.
• Un país convidat: resulta sorprenent que, malgrat les conseqüències del procés globalitzador que caracteritza al segle 21, es desconeix la riquesa cultural i musical de molts països. El nostre propòsit és apropar cada any l’escena jazzística d’un país i conèixer als músics que la protagonitzen.
2016 Holanda
2017 Noruega
2018 Polònia
• Concerts ménage à jazz: Volem posar especial atenció a promoure ponts de col·laboració artístics i creatius, entre els nostres músics locals i les bandes i intèrprets convidats d’altres països, conjuntament amb la voluntat de continuïtat d’aquest projecte, pretenem convertir-nos en una necessària empenta per a tots aquests músics i compositors de l’illa que, sovint, veuen com els seus projectes artístics troben obstacles que limiten el seu creixement en el mercat nacional i internacional.
• Per a aquest particular objectiu oferim la programació dels concerts mixtos que des del festival hem denominat concerts ménage à jazz i que es revelen com un dels principals distintius d’Alternatilla Jazz. S’aconsegueix així un dels objectius del festival: aprofitar l’intercanvi i la diversitat cultural que possibilita la connexió de músics de diferents cultures, en el cas d’enguany la polonesa i la mallorquina. D’aquesta manera, el programa cohesiona diferents maneres d’entendre el jazz alhora que prioritza la fusió cultural, el diàleg instrumental i la sorpresa de la improvisació, tres dels valors essencials del gènere.
• La descentralització, una itinerància del festival recorrent l’illa amb directes i activitats en els distints municipis de la geografia mallorquina. Es tracta d’arribar al major nombre de públic apropant el festival a distints municipis i recintes. Cada activitat d’Alternatilla Jazz es realitza en un lloc escollit amb especial atenció i a consciència. Teatres, auditoris, espais multidisciplinaris o centres culturals repartits al llarg i ample de l’illa.
• La importància de què, com a iniciativa cultural, el festival compti amb un component didàctic, com la inclusió, en el programa de tallers i concerts didàctics, col·laborant així amb la formació de músics i una aportació a l’educació del públic en general.
• Acostar-nos a la paritat de gènere, destacant la presència femenina. No hem volgut oblidar la creixent importància de les dones en la creació i interpretació de la música jazz, un fet que es veu reflectit a nivell musical i per suposat també en el nostre país convidat, Polònia. Cinc dels dotze concerts oficials del festival tindran dones protagonistes damunt l’escenari. També farem un reconeixement a la importància de la dona en la història del jazz amb el programa de concerts didàctics “Femme Jazz”.
• I, Tot això, sense oblidar-nos de professar el major respecte possible cap al públic, cuidant cada detall perquè pugui gaudir dels concerts en les millors condicions possibles, amb una rigorosa producció i amb tota la cura que mereix l’ocasió.
Amb cada una de les edicions del festival, tant amb la programació oficial de concerts com amb les activitats paral·leles, es genera una dinàmica que esdevé en un esplendorós ambient d’agermanament entre músics de distints orígens, formació i antecedents. Una atmosfera que es trasllada al públic convertint cada un dels concerts i activitats en una experiència memorable.