PHILIP BLENKINSOP
Australia, 1965
El nom de Philip Blenkinsop és sinònim de conflictes oblidats. Entre els seus reportatges més importants, ell mateix destaca : la retirada de les tropes vietnamites de Cambotja (1989), l’eliminació del moviment pro-democràcia a Bangkok, arran de les manifestacions de 1992, el cop d’estat a Cambotja (1997), la resistència a les muntanyes de Timor Oriental (1998), la guerra ètnica a Borneo (1999), la rebel·lió maoista, la matança de la família reial a Nepal (2001), i el reportatge sobre les seqüeles del tsunami el 2005 amb el que va guanyar el premi Visa d’Or a França. Una de les fotografies del reportatge de Philip Blenkinsop, presa una setmana després del pas del tsunami a Banda Aceh, Indonèsia, forma part també de les millors fotos de l’any segons la revista TIME. És una de les dues úniques persones a qui se’ls ha concedit el prestigiós premi Visa d’Or en dues ocasions. Philip viu a Bangkok des de fa gairebé dues dècades.
A la fi de desembre de 2004 un terratrèmol a la costa d’Aceh va desencadenar un gegantí tsunami. Vaig viatjar immediatament a les zones afectades al sud de Tailàndia i Aceh, la zona més pròxima a l’epicentre del terratrèmol. Vaig trucar al meu amic, i director de l’Agència VU, Christian Caujolle, des de ben a prop de la zona zero. I ell recorda que li vaig dir “mai no podria haver imaginat que un dia arribaria a Hiroshima”.
Perquè aquesta era l’escala de la destrucció, va ser probablement la situació més difícil que he hagut de cobrir en imatges. Fos quina fos la forma en què m’enfrontava a la destrucció pensava : “com puc ometre el queda fora del visor?”. Aquesta era la història que necessitava ser contada.