Una pel·lícula de Sergi AgustíMUZUZANGABO
El despertador de los demás
Dijous 19 d'abril
Centre Social Flassaders (C/ Ferreria 10, Palma - 971 21 40 27)
19 h / Entrada lliure
Presentació i col·loqui a càrrec de Sergi Agustí i Carlos Cordero
Un documental que descriu el problema de la SIDA a Àfrica a través del treball de sensibilització dut a terme per l’activista Carlos Cordero en localitats del Congo.
El documental, dirigit per Sergi Agustí, mostra la realitat de la malaltia en distints col·lectius congolesos, va tardar a rodar-se més de tres anys – 2003 a 2006 - i compta amb la participació de l’AECI juntament amb el Pla Vita per a la conscienciació de la problemàtica de la SIDA al continent africà, mostra el dia a dia de l’activista a les zones més desprotegides del país i reflexa les carències informatives que tenen els congolesos sobre la malaltia.
“Muzuzangabo” és el nom amb què un pobletà va batejar al cooperant i que significa el “despertador dels altres” en suahili, en relació a la incansable tasca de l’activista per la conscienciació sobre la malaltia.
“Muzuzangabo, el despertador dels altres” analitza les possibles vies de solució i recull el testimoni dels afectats que relaten com es van enfrontar a la malaltia i el coneixement que tenen d’ella. La pel·lícula ofereix també la mirada dels què treballen perquè els medicaments es distribueixin de la millor manera possible entre la població, i la feina que realitzen organitzacions com Metges Sense Fronteres i associacions locals, en el subministrament de les dosis.
Sergi Agustí va començar la seva carrera en el món del documental el 2003 al costat de Pep Bonet en Sierra Leone, amb el que va rodar el curt “Faith in Chaos” sobre el món de la fotografia. Gràcies a Metges sense Fronteres, Agustí va realitzar un reportatge que es va presentar a la Conferència Internacional de la SIDA a Bangkok el 2004 i mesos mes tard va realitzar el seu primer documental llarg el 2004 en Sierra Leone. El seu últim treball és “Muzuzangabo el despertador dels altres” on Agustí imprimeix un punt de vista positiu sobre la vida a Àfrica i en el que narra directament la problemàtica de la SIDA sense “victimismes”.
Carlos Cordero porta més de deu anys de lluita activa contra la SIDA, una malaltia amb la què conviu des de 1992. El 1996 la seva infecció va evolucionar fins a un estat terminal però un tractament adequat li va fer descobrir que podia continuar vivint juntament amb uns hàbits saludables. Va ser en aquest moment quan es va adonar que havia d’utilitzar la seva experiència per ajudar els altres i viatjar fins a Àfrica per ensenyar a les seves gents a viure amb el virus.
Carlos Cordero ha viatjat per diversos països del continent sensibilitzant la seva població malgrat limitacions com les guerres civils, la ignorància o la pobresa, i ha recolzat amb el seu missatge els serveis sanitaris en la seva lluita contra la malaltia.