Alternatilla.

Festival Multidisciplinar

bunyola, eivissa, inca, lloseta, manacor, muro,
palma, pollença, porreres, sa pobla, sant antoni de portmany

MARCUS BLEASDALE

Reino Unido, 1968

Marcus porta set anys cobrint el brutal conflicte a la frontera de la República Democràtica del Congo, i el seu treball s’ha publicat en el llibre “One Hundred Years of Darkness” (“Cent Anys de Foscor”). Aquest llibre ha estat reconegut com una de les millors publicacions de fotoperiodisme de l’any 2002 per Photo District News als Estats Units. Les fotografies de Marcus Bleasdale han estat publicades en mitjans tan prestigiosos com The Sunday Times Magazine, The Telegraph Saturday Magazine, Geo Magazine, Stern, The New Yorker, TIME, Newsweek i National Geographic. Al llarg dels anys ha rebut importants premis, entre ells, millor foto de l’any en els premis NPPA, fotògraf de l’any UNICEF, Alèxia Foundation Grant... i més recentment en el 2006 va guanyar el premi Olivier Rebbot al millor reporter estranger als Estats Units, i també el World Press Photo pel seu treball sobre els nens del carrer en el Congo.

LA VIOLACIÓ D’UN PAÍS

Explotació dels Recursos Naturals en la República Democràtica del Congo.
(THE RAPE OF A NATION – Natural Resource Exploitation in the Democratic Republic of Congo)

Fa cent anys l’escriptor Joseph Conrad descrivia les accions del rei Leopold i el saqueig colonial en el Congo com “l’escalada de depredació més sanguinària i degradant mai patida per la consciència humana”.

El treball fotogràfic de Bleasdale examina les raons actuals i els costos d’aquest conflicte, i ofereix una representació visual de la raó per la qual hi ha hagut quatre milions de morts al país en els últims sis anys.

 

Alternatilla és un festival diferent, amb un esperit interdisciplinari que es materialitza en un contingut d’activitats complementàries, que ofereixen una alternativa lúdica i cultural, una opció diferent per a l’oci.

Cap. 217A (III), Art. 24: Tota persona té dret al descans, al gaudi del temps lliure, a una limitació raonable de la durada del treball i a vacances periòdiques pagades.

És un festival que cerca la participació, la interacció i pretén que els assistents i participants treguin conclusions de primera mà, que coneguin i entenguin els distints aspectes del món de l’art i la seva interacció amb la resta d’aspectes de la vida i la convivència.

Cap. 217A (III), Art. 27: Tota persona té dret a prendre part lliurement en la vida cultural de la comunitat, a gaudir de les arts i a participar en el progrés científic i en els beneficis que d’ell resultin.

Un dels objectius del Festival és aconseguir nou públic any rere any gràcies a una programació amb suculentes propostes artístiques, oferint una alternativa a aquells que demanden un producte estimulant. Continuar desenvolupant i consolidar una programació dirigida a tots, però sobretot al públic més inquiet i inconformista.

A l’hora de programar en Alternatilla apostam per la qualitat per sobre de la comercialitat, els artistes amb què treballam funcionen sota la premissa de la independència, la llibertat de creació sense imposicions, i això no significa entrar en contradicció amb la demanda del públic sinó tot el contrari.

En l’edició 2007 la fotografia torna a tenir un protagonisme destacat, Alternatilla presenta el projecte 217A: 10 fotògrafs, seleccionats entre el millor del fotoperiodisme internacional en els últims 10 anys, que inclouen els guanyadors dels més prestigiosos premis i guardons de fotoperiodisme. Amb 217A portem al carrer un oceà d’imatges que són el mapa ferit del món. Fotografies que impressionen tant pel que mostren com per reflectir els riscos increïbles que estan disposats a córrer els que les capten per mostrar-les al món.

La música, potser la disciplina artística més popular, és un dels punts clau del Festival. Alternatilla posa a l’abast de tots una programació musical extensa, amb la presència d’interessants artistes nacionals i internacionals de la creació contemporània, alguns noms ja consolidats, altres pioners, avantguardistes, arriscats...

El Festival presenta també una novetat, un nou desafiament, gràcies a la col·laboració d’Au·ments, ampliam horitzons cap a una nova disciplina: les arts escèniques.

Si en el 2006 Alternatilla es va oferir com a plataforma a la solidaritat i a la sensibilització ciutadana, en aquesta nova edició seguim en aquesta mateixa línia, utilitzant les distintes disciplines artístiques com a punt de partida de la crida a la reflexió. De la mà de la fotografia i del cinema – ficció i documental –parlarem de temes com la immigració, el medi ambient, la SIDA. Es tracta de despertar el sentit crític i la reflexió de l’espectador respecte a temes que ens afecten a tots.

Cap. 217A (III), Art. 19: Tot individu té dret a la llibertat d’opinió i d’expressió; aquest dret inclou el no ser molestat a causa de les seves opinions, el d’investigar i rebre informacions i opinions, i el de difondre-les, sense limitació de fronteres, per qualsevol mitjà d’expressió.

 

Patrocinadors i colaboradors

  • Govern de les Illes Balears
  • Consell de Mallorca
  • Consell Insular d'Eivissa i Formentera
  • Ajuntament de Palma
  • Ibatur
  • S'Institut de Serveis Socials i Sportius de Mallorca
  • Ajuntament de Bunyola
  • Ajuntament d'Inca
  • Ajuntament de Lloseta
  • Ajuntament de Manacor
  • Ajuntament de Muro
  • Ajuntament de Pollença
  • Ajuntament de Porreres
  • Ajuntament de Sa Pobla
  • Ajuntament de San Antoni de Portmany

Organitza