Alternatilla.

Festival Multidisciplinar

bunyola, eivissa, inca, lloseta, manacor, muro,
palma, pollença, porreres, sa pobla, sant antoni de portmany

MUESTRA INTERNACIONAL DE CINE Y DERECHOS HUMANOS
Inmigració

28, 29 i 30 de maig (* veure programació més abaix)
Centre Social Flassaders (C/ Ferreria 10, Palma - 971 21 40 27)
19'00 h / Gratuït

La Mostra Internacional de Cinema i Drets Humans té com a objectiu crear un fòrum de debat en pro de la defensa dels drets humans; i el cinema és el mitjà elegit per la seva gran capacitat expressiva per mostrar situacions d'il·legalitat que molts cops són silenciades o coneixem de manera esbiaixada.

Es tracta de crear un fòrum de debat que desperti el sentit crític i la reflexió de la població (ciutadans i institucions) respecte a la vulneració dels drets humans en el món. En concret aquest any hem elegit un tema en concret: la IMMIGRACIÓ. La projecció de pel·lícules dóna pas a un debat obert amb la participació dels assistents.

* PROGRAMACIÓ

Dilluns 28 de maig: Cuentos africanos (13 minuts), Al otro lado (89 minuts)
Dimarts 29 de maig: Español para estranjeros. Hay motivo (3 minuts), Maldita calle (30 minuts), Atrapado en el sueño americano (60 minuts)
Dimecres 30 de maig: Verja. Hay motivo (3 minuts), La citadelle Europe (92 minuts)

PEL·LÍCULES DE LA MOSTRA:

  • AL OTRO LADO (Gustavo Pisa - 89 min. - Mèxic 2005) Tres històries paral·leles entorn de la mateixa temàtica i amb un desenvolupament complementari. Reflexionen entorn de la condició humana, el dolor de l'absència i la pèrdua de la innocència. Els protagonistes són tres nens de països, cultures i realitats diferents (un nin mexicà, un altre cubà i una nina marroquina)
  • ATRAPADOS EN EL SUEÑO AMERICANO (Juan Antonio Sacaluga - 60 min. - Espanya 2006) Un viatge al cor del problema de la immigració als Estats Units, que ofereix una perspectiva des de diverses òptiques. Es recullen entrevistes als immigrants, als ciutadans que rebutgen la immigració, als defensors dels drets humans que protegeixen als immigrants, i als membres de la Patrulla Fronterera que els detenen i deporten.
  • CUENTOS AFRICANOS (Mª del Mar Sánchez de Pravia - 13 min. - Espanya 2004) Sota l'aparença d'un relat de tradició oral africana, un contista senegalès narra, no ja llegendes ni faules fantàstiques, sinó la seva pròpia vida, la seva peripècia fins a arribar a Espanya
  • ESPAÑOL PARA ESTRANJEROS (HAY MOTIVO) (José Luis García Sánchez - 3 min. - Espanya 2004) Curs d'espanyol ràpid per cobrir les necessitats més bàsiques dels que ens visiten. O com obtenir transport, àpat i sostre.
  • LA CITADELLE EUROPE (Gilles de Mestre - 92 min. - França 2004) Dos estudiants subsaharians decideixen treballar a Europa. El seu somni es converteix en malson al llarg del viatge que els porta al vell continent.
  • MALDITA CALLE (Juan José Ponce - 30 min. Espanya, El Marroc 2004) Un recorregut pels carrers de Tetuan i Tànger (El Marroc) i les declaracions d'uns trists protagonistes: els nens que les habiten. Seran ells els que ens descobreixin els seus problemes i desgràcies, els seus somnis, les seves pors. Mentrestant, una mirada vigila, parla, ens descobreix els amagatalls de la societat marroquina. Són els ulls i les paraules d'algú que va ser nen del carrer, l'escriptor Muhammad Chukri.
  • VERJA (Alfonso Ungría - 3 min. - Espanya 2004) Ceuta, terra de ningú. Milers d'aspirants al refugi i a l'asil polític viuen un present de futur cada cop més incert i reixes cada cop més altes.

 

Alternatilla és un festival diferent, amb un esperit interdisciplinari que es materialitza en un contingut d’activitats complementàries, que ofereixen una alternativa lúdica i cultural, una opció diferent per a l’oci.

Cap. 217A (III), Art. 24: Tota persona té dret al descans, al gaudi del temps lliure, a una limitació raonable de la durada del treball i a vacances periòdiques pagades.

És un festival que cerca la participació, la interacció i pretén que els assistents i participants treguin conclusions de primera mà, que coneguin i entenguin els distints aspectes del món de l’art i la seva interacció amb la resta d’aspectes de la vida i la convivència.

Cap. 217A (III), Art. 27: Tota persona té dret a prendre part lliurement en la vida cultural de la comunitat, a gaudir de les arts i a participar en el progrés científic i en els beneficis que d’ell resultin.

Un dels objectius del Festival és aconseguir nou públic any rere any gràcies a una programació amb suculentes propostes artístiques, oferint una alternativa a aquells que demanden un producte estimulant. Continuar desenvolupant i consolidar una programació dirigida a tots, però sobretot al públic més inquiet i inconformista.

A l’hora de programar en Alternatilla apostam per la qualitat per sobre de la comercialitat, els artistes amb què treballam funcionen sota la premissa de la independència, la llibertat de creació sense imposicions, i això no significa entrar en contradicció amb la demanda del públic sinó tot el contrari.

En l’edició 2007 la fotografia torna a tenir un protagonisme destacat, Alternatilla presenta el projecte 217A: 10 fotògrafs, seleccionats entre el millor del fotoperiodisme internacional en els últims 10 anys, que inclouen els guanyadors dels més prestigiosos premis i guardons de fotoperiodisme. Amb 217A portem al carrer un oceà d’imatges que són el mapa ferit del món. Fotografies que impressionen tant pel que mostren com per reflectir els riscos increïbles que estan disposats a córrer els que les capten per mostrar-les al món.

La música, potser la disciplina artística més popular, és un dels punts clau del Festival. Alternatilla posa a l’abast de tots una programació musical extensa, amb la presència d’interessants artistes nacionals i internacionals de la creació contemporània, alguns noms ja consolidats, altres pioners, avantguardistes, arriscats...

El Festival presenta també una novetat, un nou desafiament, gràcies a la col·laboració d’Au·ments, ampliam horitzons cap a una nova disciplina: les arts escèniques.

Si en el 2006 Alternatilla es va oferir com a plataforma a la solidaritat i a la sensibilització ciutadana, en aquesta nova edició seguim en aquesta mateixa línia, utilitzant les distintes disciplines artístiques com a punt de partida de la crida a la reflexió. De la mà de la fotografia i del cinema – ficció i documental –parlarem de temes com la immigració, el medi ambient, la SIDA. Es tracta de despertar el sentit crític i la reflexió de l’espectador respecte a temes que ens afecten a tots.

Cap. 217A (III), Art. 19: Tot individu té dret a la llibertat d’opinió i d’expressió; aquest dret inclou el no ser molestat a causa de les seves opinions, el d’investigar i rebre informacions i opinions, i el de difondre-les, sense limitació de fronteres, per qualsevol mitjà d’expressió.

 

Patrocinadors i colaboradors

  • Govern de les Illes Balears
  • Consell de Mallorca
  • Consell Insular d'Eivissa i Formentera
  • Ajuntament de Palma
  • Ibatur
  • S'Institut de Serveis Socials i Sportius de Mallorca
  • Ajuntament de Bunyola
  • Ajuntament d'Inca
  • Ajuntament de Lloseta
  • Ajuntament de Manacor
  • Ajuntament de Muro
  • Ajuntament de Pollença
  • Ajuntament de Porreres
  • Ajuntament de Sa Pobla
  • Ajuntament de San Antoni de Portmany

Organitza